Výber z videí

Pripravili sme pre vás výber videí z našich projektov, spoluprác, ale aj tie ktoré sme produkovali sami. Stránku priebežne dopĺňame. Prihláste sa do našich noviniek na email v bočnom menu. Všetky videá nájdete v našom blogu: https://www.obnova.eu/tag/video

Oživené pamiatky
V rokoch 2020 a 2021 sme pripravovali so Shape Production s.r.o. filmy zo série Oživené pamiatky – tradičné remeselné postupy. Viac k téme v našom blogu: https://www.obnova.eu/tag/ozivene-pamiatky/

Oživené pamiatky: Stavba kachľovej pece
Sálavé teplo z kachľovej pece je nenapodobiteľné. Priestoru dáva jedinečnú atmosféru. Samotná pec je častokrát dominantou interiéru a stáva sa neodmysliteľnou súčasťou domácností, ktorých majitelia preferujú vykurovanie drevom.
Oživené pamiatky: Vitráže
Sklo, farba, svetlo a olovo. Kľúčové slová týkajúce sa akejkoľvek vitráže, aj tej, ktorej výrobu budete mať možnosť vidieť vo filme. Bola vyrobená podľa voľného návrhu do existujúceho otvoru pre objekt Centrálky na Námestí sv. Trojice v Banskej Štiavnici.

Oživené pamiatky – Vápenné omietky
Film vás uvedie do základnej problematiky týkajúcej sa vápenných technológii. Uvidíte spôsob spracovania vápna od jeho hasenia v tzv. horúcej kope až po omietanie a povrchovú úpravu muriva počas rekonštrukcie tzv. Baumgartnerovho domu v Banskej Štiavnici.

Oživené pamiatky – Kamenné exteriérové dlažby
Kameň, ako prírodný materiál, je tým najprirodzenejším doplnkom historických centier miest. Povrchy chodníkov, ciest a dvorčekov sú vďaka nemu v akejsi symbióze s okolitým prostredím. Podľa požiadaviek majiteľa alebo spôsobu užívania dlažby rozlišujeme jej niekoľko druhov o čom sa dozviete aj v samotnom filme.

Oživené pamiatky – Obnova drevených konštrukcií
Vo filme uvidíte prácu tesárov, ktorí sa pri rekonštrukcii pamiatok nevyhýbajú používaniu súčasných tesárskych nástrojov akými sú motorová píla alebo vŕtačka. Finálnu povrchovú úpravu však dosahujú tradičnými nástrojmi, teda hoblíkom a dlátom, čím výslednému tesárskemu prvku, napr. protéze, zabezpečia autentický vzhľad jednotne pôsobiaci s historickým originálom.

Oživené pamiatky – tradičné remeselné postupy – Obnova historických dverí
Pôvodné dvere sú ozdobou každého historického interiéru ako aj exteriéru. Sú pomyselným strojom času, ktorý nás vracia späť do minulosti. Stisnutie starej kľučky, zavŕzganie pántov alebo dreveného prahu. Aj to sú momenty, ktoré sa darí zachovať vďaka reštaurovaniu originálnych dverných výplní, napríklad aj takých, aké budete mať možnosť vidieť vo filme.

Oživené pamiatky – tradičné remeselné postupy – Drevená podlaha
Film zobrazuje spôsob kladenia drevenej, tzv. palubovej podlahy. Vďaka šikovným rukám remeselníka sa ohobľované dosky menia na ozdobu interiéru gazdovského domu.
Že je drevená podlaha nie len praktickým, ale aj estetickým riešením, potvrdzujú zábery z historického domu v obci Štiavnické Bane, Františkánskeho kláštora a zámku v Hlohovci.

Oživené pamiatky – tradičné remeselné postupy – Sanácia vlhkosti
Historické objekty častokrát bojujú s nadmernou vlhkosťou. Existuje viacero spôsobov ako ju potlačiť. Jedným z nich je odvetranie pod podlahou, ktoré sa realizovalo v tzv. Baumgartnerovom dome v Banskej Štiavnici. Priebeh tejto realizácie uvidíte vo filme.

Oživené pamiatky – tradičné remeselné postupy – Šindľové strechy
Vôňa dreva a striebristo žiariaci odtieň, charakterizujú novú šindľovú strechu. Film zobrazuje prácu tesárskych majstrov- pokrývačov a zároveň ukazuje nástroje a postupy, ktoré sa používajú pri kladení dreveného šindľa. Svoje remeslo predvedú na streche domu v obci Špania Dolina.

Oživené pamiatky – Replika historického okna
Vo filme budete vidieť postup výroby repliky historického okna od jeho začiatku až po finálny produkt. Podľa požiadavky majiteľa bolo zasklené izolačným dvojsklom, ktorého použitie sa v súčasnosti stáva štandardom. Okno bolo vyrobené pre objekt tzv. Baumgartnerovho domu v Banskej Štiavnici.

Oživené pamiatky – Múry z lomového kameňa
Kamenné múry sú prirodzeným a estetickým doplnkom urbanizovanej krajiny. Film ukazuje základné princípy aké sa uplatňujú pri ich stavbe. Murárski majstri predvedú spôsob kladenia a preväzovania kameňa, prácu s modifikovanou vápennou maltou, ale dozvieme sa aj čo je tzv. “klinovanie” alebo z akých častí sa skladá múr. Vo filme uvidíte murovanie na hrade Revište, neďaleko Žarnovice a rôzne typy kamenných múrov akými sú mestské hradby v Modre alebo múry v uliciach Bratislavy a Svätého Jura.

Film o hospodárskej budove Hradu Uhrovec – Oživené pamiatky
Projekt Oživené pamiatky prináša okrem časti na ktorej sme sa podieľali ah my –  Remeselné postupy aj prezentáciu historických objektov. Aj tu však máme veľa spoločného. Aktuálny film prezentuje realizáciu obnovy Hospodárskej budovy na hrade Uhrovec. Jedná sa o našu realizáciu, ktorú sme spolu s OZ Hrad Uhrovec ukončili v roku 2019 a sfinalizovali v roku 2020.

Videa z našej produkcie a koprodukcie + videa o nás
Výstupom zo vzdelávacích aktivít bývajú aj videa zachycujúce jeho priebeh, alebo motivujúce k ochrane nášho dedičstva.

Údržba a obnova vitráži – kurz 2020
5. Banskoštiavnický kurz a seminár pre remeselníkov 2020: Blok: ÚDRŽBA A OBNOVA VITRÁŽÍ (5. 10. 2020 – 9. 10. 2020)

Tradičné stolárstvo: obnova okien a dverí
V roku 2019 organizovali tradičný Banskoštiavnický kurz, tému Tradičné stolárstvo: obnova okien a dverí 2019. Jedným z výstupov z tohto kurzu je aj inštruktážny film o oprave okien.

Tesársky kurz – Banská Štiavnica – 2017
Banskoštiavnický kurz a seminár pre remeselníkov – Tesárstvo 2017, 25.9.2017 – 29.9.2017. Organizátor: Obnova s.r.o. v rámci Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2017, v spolupráci s Spoločnosť pre pamiatky, Portál Obnova.sk.

Letná škola: Ochutnávka tradičných remesiel – Kováčstvo (mikrofilm)
Centrum stavebného dedičstva – Centrálka v Banskej Štiavnici pripravuje pravidelne podujatie letná škola s názvom „Ochutnávka tradičných remesiel“. Letná škola je zameraná na oboznámenie sa s niekoľkými tradičnými stavebnými remeslami, ktoré sú potrebné pri obnove architektonických pamiatok a v oblasti špecializovanej tzv. ekologickej výstavby: tesárstvo, stolárstvo, štukatérstvo, kamenárstvo, kováčstvo. Viac: https://www.obnova.eu/kurzy/

Letná škola: Ochutnávka tradičných remesiel – Kamenárstvo 2018 (mikrofilm)
Centrum stavebného dedičstva – Centrálka v Banskej Štiavnici pripravuje pravidelne podujatie letná škola s názvom „Ochutnávka tradičných remesiel“. Letná škola je zameraná na oboznámenie sa s niekoľkými tradičnými stavebnými remeslami, ktoré sú potrebné pri obnove architektonických pamiatok a v oblasti špecializovanej tzv. ekologickej výstavby: tesárstvo, stolárstvo, štukatérstvo, kamenárstvo, kováčstvo. Viac: https://www.obnova.eu/kurzy/

Letná škola: Ochutnávka tradičných remesiel – Kamenárstvo 2017 (mikrofilm)
Centrum stavebného dedičstva – Centrálka v Banskej Štiavnici pripravuje pravidelne podujatie letná škola s názvom „Ochutnávka tradičných remesiel“. Letná škola je zameraná na oboznámenie sa s niekoľkými tradičnými stavebnými remeslami, ktoré sú potrebné pri obnove architektonických pamiatok a v oblasti špecializovanej tzv. ekologickej výstavby: tesárstvo, stolárstvo, štukatérstvo, kamenárstvo, kováčstvo. Viac: https://www.obnova.eu/kurzy/

Podnikateľský cestopis aj o Obnova s.r.o.
Ako sa staráme o naše kultúrne dedičstvo? Jakub Ptačin (tento človek) bol v Banskej Štiavnici za firmou, ktorá si na hrady namiesto fotoaparátu berie kelne a opravuje ich. Michal Hrčka a jeho firma Obnova pomáha zachraňovať pamiatky po celom Slovensku. Pozrite si zoznam hradov, zámkov, kaštieľov a iných pamiatok, v ktorých majú prsty. Toto je tretí diel relácie o poctivých slovenských podnikateľoch, ktorú prináša O2.

Výber reportáží z pamiatok
Aby ste prenikli do pozadia našich realizácií pripravili sme pre vás ochutnávku reportáži.

Chátrajúcu pamiatku chcú zachrániť Obec obnoví mauzóleum Rakovských TA3
Chátrajúcu pamiatku chcú zachrániť. Obec obnoví mauzóleum Rakovských – Malá turčianska obec sa odhodlala k zásadnému kroku. Rakovo obnoví mauzóleum významného zemianskeho rodu Rakovských. Množstvo podobných pamiatok na Slovensku chátra.

RTVS Tiene ruin – Rakovo
V júni 2020 sme spolu s RTVS spolupracovali na časti cyklu Tiene ruín venovanej Mauzóleu Rakovských v Rakove.

Štiavnickú pamiatku zachránili, takto vyzerá Piargska brána teraz
Deravá strecha, zatečené steny a opadajúca omietka. Takto ešte nedávno vyzerala jedna z najhodnotnejších pamiatok Banskej Štiavnice. Hoci Piargsku bránu zo 16.storočia vlastní Pamiatkový úrad, na jej obnovu nemal peniaze. Dnes to už ale neplatí. Objekt prešiel komplexnou rekonštrukciou a môže sa stať opäť vyhľadávaným miestom pre turistov.

Reportáž zo záchrany hrobky rodiny Plachých v Krupine
Reportáž TV Markíza ku téme: Hrobka šľachtickej rodiny Plachých, pôvodom zo Zemianskeho Vrbovka, pochádza z druhej polovice 19. storočia. Z rodiny Plachých vyšli traja krupinskí richtári.

TV Markiza: „Hrad je zachránený“
Krátka reportáž o ukončení prác na sanácii brala hradu Likava, Sekcia: Televízne noviny, Dĺžka: 00:00:38​, Publikované: Ne 10.jún 2018

TV Turiec: Záchrana kostola Martin – Priekopa

Filmy k naším Ľanovým farbám
viac na https://www.lanovefarby.sk

Na chalupe s Ľanovými farbami 2018 – zostrih
V oktobri 2018 sme na TV JOJ v relácii Na chalupe predstavovali aj naše Ľanové farby v epizóde točenej na našej realizácii obnovy secesnej vily Pod červenou studňou 14 v Banskej Štiavnici.

Švédske ľanové farby Ottosson
Prečo používať tradičné ľanové farby. Film v anglickom jazyku.